Door de focus op de circulaire economie van de overheid zal de markt voor recyclaat sterk groeien. Directeur Peter Daalder van Daly Plastics in Zutphen zet er vol op in. “In 2025 moet er minimaal 25 procent recyclaat in kunststof zitten maar dat moet dan wel beschikbaar zijn. Hiervoor zal de recyclingbranche enorm moeten opschalen.”

Daly Plastics in Zutphen zit in de kunststofrecycling en heeft altijd folie gedaan. “Dat wil zeggen, in het begin hebben we ook wel kunststoffen vermalen maar op een zeker moment hebben we ons gespecialiseerd. Wij willen grote volumes draaien en dan serieus doorpakken, met een beetje hier en een beetje daar red je het niet langer. Dat is ook waarom wij nu in Swifterband een grote fabriek neerzetten die de hele dag één materiaal kan draaien. We hebben in Zutphen onze Caroda-fabriek die 35 duizend ton LDPE doet maar binnen een jaar of vijf zullen er fabrieken moeten komen van honderdduizend ton. Het is ook ons streven daar te komen.”

20 duizend ton per klant

Door de circulaire economie komt er vraag van bedrijven die afspraken willen maken voor het afnemen van hoeveelheden van tien- tot vijftienduizend ton per jaar, rekent Daalder uit. “Want als een bedrijf nu tachtigduizend ton virgin materiaal inkoopt en het krijgt van overheidswege de verplichting er minimaal 25 procent regranulaat in te doen, ontstaat voor de recyclingbusiness een potentiële klant van twintig duizend ton. Maar de onderneming in kwestie zal niet met één leverancier willen werken. Omgekeerd zou ik ook niet met één afnemer willen werken. Je zult dus in volumes moeten gaan denken van honderdduizend ton zodat je zonder problemen tienduizend ton aan één klant kan geven. Dat is de clou, je moet naar de grote volumes anders is het materiaal straks niet beschikbaar.”

 

Recyclers zullen continu moeten opschalen, is de overtuiging van Peter Daalder. “Als je meerdere kleine bedrijfjes in de markt krijgt, die allemaal zes- of zevenduizend ton doen, dan zorgen die alleen maar voor verstoring. En, er ontstaan straks misschien wel nieuwe projecten van wel honderdduizend ton in één keer. Als we de markt niet gaan invullen in de komende vijf tot zes jaar, gaat de wetgeving in ons nadeel veranderen.”

 

In 2025 moet een kwart recyclaat in het kunststof materiaal zitten. Kan vaak heel goed, vindt Peter Daalder. “Kijk bijvoorbeeld eens naar de pamperverpakkingen, daarvan is de buitenlaag heel mooi bedrukt. Maar waarom kan er niet een zwart binnenlaagje in worden gemaakt met co-extrusie? Aan de buitenkant is de verpakking nieuw en als je hem drielaags maakt en de tussenlaag is van recyclaat, kan dat gewoon. Eerder werd überhaupt nooit over zoiets nagedacht maar dat zal nu wel moeten.”

Stabiliteit

De stabiliteit van zijn materiaal is net zo goed als die van virgin materiaal, vindt Daalder. “Alleen optisch is het niet zo. Dus als je de gerecyclede folie in het midden kunt stoppen, heb je toch de voordelen van de elasticiteit en de sterkte in het materiaal. Daarmee heb je de gewenste performance dus al te pakken. Bij ons gaat het altijd over de performance maar bij de verpakkingsindustrie gaat het altijd veel meer over optische eigenschappen, een verpakking moet immers communiceren en verkopen. Voor mij is de clou dat ik de performance in orde moet hebben en dan kan de verpakkingsindustrie mijn materiaal gewoon aan de binnenkant stoppen. Probleem opgelost.”

Krimphoezen

De performance van zijn recyclaat is zo goed omdat Daalder LDPE heeft dat op 90 micron filtreert.” We hebben een strak materiaal. We hebben veel krimphoezen in ons aanvoermateriaal zitten die om blikken en trays hebben gezeten. Die krimphoesproducenten gebruiken alleen maar hoog metalloceenhoudend materiaal. Metalloceen wordt gebruikt om stabiliteit in de LD te krijgen zodat je met dunne folie een heel goede trekkracht krijgt. Het hoog metalloceenhoudende materiaal dat wij hebben, brengt de trekkracht in ons recyclaat.”

 

Enorm opschalen

Binnen nu en aantal jaren moet de recyclingbusiness echt enorm opschalen, redeneert Peter Daalder. “Multinationals hebben geen zin in twintig verschillende toeleveranciertjes aan de deur, multinationals willen grote orders kunnen uitzetten. Die wil een deal met een leverancier die ook de verantwoordelijkheid neemt voor wat hij heeft geleverd. Wat je nu ziet gebeuren, is dat de petrochemie zelf in recycling stapt. Denk aan QCP met LyondellBasell en Suez als aandeelhouders of aan Borealis die MTM in Duitsland heeft gekocht en half juli ook een folieverwerker in Oostenrijk. De ontwikkeling is dat de chemie zelf in recycling stapt. De chemie ziet echt hoe groot de markt is, als recyclers weten dat toch niet goed genoeg. Zij weten exact hoe het zit, wij moeten het uit rapporten analyseren. Maar het zijn de afnemers van de petrochemie waar wij straks de leverancier van zullen zijn.” In de folierecycling bevindt Daly Plastics zich in de top 5 van Europa, gerekend in volume LDPE. “We zijn nog een van de weinige bedrijven in familiebezit. Zolang we winst maken, kunnen we het volhouden. Maar het gaat er grillig aan toe.”

Circulariteit

“Door de ingeslagen weg naar de circulariteit zijn de banken ons goedgezind, zij zien de markt voor ons product ook ontstaan. Bovendien hebben ze wel vertrouwen in onze business en terecht, want wij zijn toevallig wel een bedrijf dat tien procent winst op de omzet maakt. Ik heb relatief weinig personeel nodig op een hoog tonnage. Ik heb voor de laatste techniek kunnen kiezen, we hebben het efficiënt kunnen neerzetten. Er zijn concurrenten die zijn blijven voortborduren op een concept van twintig jaar geleden en maar steeds zijn blijven bijbouwen. Maar die zijn uiteindelijk toch duurder uit. We krijgen bij Caroda Polymer Recovery binnenkort een vierde extrusielijn naast de bestaande drie, maar het draait straks gewoon door met dezelfde drie mensen dankzij automatisering met goede besturingstechniek.”